Budai Lotti

Termék találatok (14 darab)

Budai Lotti

A divattörténet és a történelem iránti rajongása volt az, ami Lottit 2015-ben az írás felé terelte. Első regényeiben a történelem meg nem oldott rejtélyei, titkai és különös fordulatai köré szőtte cselekményeit, nagy hangsúlyt fektetve az akkori hangulatok korhű és érzékletes megjelenésére. Ezzel párhuzamosan indította útjára Rizsporos Hétköznapok című divat- és életmódtörténeti blogját és a hozzá tartozó azonos című Facebook oldalt, illetve ezen a címen divattörténeti albumot is publikált, mely figyelmét fokozatosan a nőtörténelem témája felé irányította. A Rizsporos Hétköznapok sorozat második kötetében a hagyományosan elfogadott szerepeket (lány, feleség, anya, háziasszony stb.) betöltő nők történelmi mindennapjaival és olyan jelenségek, kettős mércék gyökerével foglalkozik, melyek a mai napig akadályozzák a nőket az önkifejezésben vagy megnehezítik érdekérvényesítésüket (bérkülönbségek, üvegplafon, áldozathibáztatás, „láthatatlan” munka problémája stb.). Harmadik, A női szexualitás története című kötetében pedig a társadalom számára legnehezebben felfogható női szerepet, a „szerető”, azaz a saját szexualitással bíró nő történetét járja körbe.

„A női lélek, a női kollektív lélek ugyanúgy működik, mint az egyéni. Ha szorongás, fájdalom vagy diszfunkciók nyomorgatják, ugyanúgy kell eljárni, mint egy terápiában: visszamenni a múltba, és feltárni ezek eredetét. Hiszem, hogy a nőtörténelem megismerése, gyógyító hatású férfiaknak és nőknek egyaránt.”

Noha továbbra is tervez nőtörténelmi tárgyú könyveket írni, idővel nem csak a mindennapok története, de a kiemelkedő női életutak is érdekelni kezdték. Ennek jegyében indított „Igenanya” Zubor Rozi (újságíró, az Éva magazin online főszerkesztője) és Budai Lotti egy közös podcast sorozatot Micsoda nők voltak! címmel, amelyben híres, kiemelkedő életúttal rendelkező nők életét dolgozzák fel. A podcast 2022-ben elnyerte a tizenegy év után újraindított Kamera Hungária díjat is, szórakoztató podcast kategóriában. Zubor Rozival mellett 2022-ben közös könyvsorozatot is indítanak, melynek első része a Micsoda anyák voltak! – Híres nők a gyerekszobában címet viseli.

Rendszeresen publikál az IPM magazinban történelmi, nőtörténeti témában, cikkét, novelláját közölte az Éva magazin és a WMN.hu is.

Lotti magát sokszínű írónak tartja „tipikus Ikreknek”, akinek a változatosság és a tanulás az éltetőereje. Részben ezért is foglalkozott az elmúlt évek során az önismeret, a pszichológia és a spiritualitás, a keleti tanok összefüggéseivel, közös alkalmazhatóságával. Ennek okán született meg a Tök-Életlen életek sorozat, egy spirituális- lélektani regényfolyam, mely háromkötetben meséli el, egy harmincas magyar fiatal nő útkeresését és önismereti folyamatát. Ezzel egyidőben a történelmi regények műfajától sem vett búcsút, 2022-ben indul útjára Öt érzék sorozata, mely egy-egy régi mesterség (parfümkészítés, festés stb.) és vele egy érzékszerv (szaglás, látás, tapintás stb.) motívuma köré épül.

Lotti 1986-ban Szolnokon született, de gyerekkora nagy részét már Budapesten töltötte. Jogi egyetemet végzett, de sosem praktizált, elleneben rövid ideig művészettörténetet és divattervezést is tanult, majd sok más téren is kipróbálta magát. „Bár türelmesebb lenne a társadalom az útkeresőkkel. Sokkal több esélyünk van megtalálni, mi az amit igazi lelkesedéssel és elhivatottsággal tudunk csinálni, ha van lehetőségünk megtapasztalni, hogy mi az, ami nem nekünk való.” – vallja erről.

Díjai:

Kamera Hungária díj 2022

Aranykönyv jelölés 2019

Facebbok: https://www.facebook.com/Budai.Lotti/

Intagram: https://www.instagram.com/budai_lotti/?hl=hu

Rendezés:
Válassz egy rendezési módot